Rast proizvodnje u 2010. za šest odsto

Bez autora
Mar 21 2010

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u prva dva mjeseca ove godine veća je za 6,2 odsto u poređenju sa istim periodom lani, dok je u FBiH ostvaren rast od 1,8 odsto. Industrijska proizvodnja ostvarena u februaru ove godine, u odnosu na januar, manja je za 0,4 odsto. Nivo industrijske proizvodnje u februaru manji je za 9,3 odsto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2009. godini, a veći je za 1,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da je februarska industrijska proizvodnja u ovom entitetu manja za 7,2 odsto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz prošle godine. Jedan od razloga za povećanje industrijske proizvodnje u Srpskoj u ovoj godini u odnosu na prošlu je to što pojedine svjetske ekonomije, koje su naši trgovinski partneri, lagano izlaze iz recesije.

Rast proizvodnje u 2010. za šest odstoIndustrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u prva dva mjeseca ove godine veća je za 6,2 odsto u poređenju sa istim periodom lani, dok je u FBiH ostvaren rast od 1,8 odsto, podaci su entitetskih zavoda za statistiku.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, industrijska proizvodnja ostvarena u februaru ove godine, u odnosu na januar, manja je za 0,4 odsto.

- Nivo industrijske proizvodnje u februaru manji je za 9,3 odsto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2009. godini, a veći je za 1,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine - saopšteno je iz Zavoda.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da je februarska industrijska proizvodnja u ovom entitetu manja za 7,2 odsto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz prošle godine.

Ekonomski analitičar Stevo Pucar kazao je da je jedan od razloga za povećanje industrijske proizvodnje u Srpskoj u ovoj godini u odnosu na prošlu to što pojedine svjetske ekonomije, koje su naši trgovinski partneri, lagano izlaze iz recesije.

- Oporavak tih tržišta istovremeno znači oporavak dijela privrede u RS koji je izvozno orijentisan - rekao je Pucar.

Prema njegovim riječima, može se očekivati da pojedine privredne grane u budućem periodu zabilježe veći privredni rast, a samim tim ostvare i bolje poslovne rezultate.

Dodao je da, bez obzira na pozitivne pokazatelje, ove godine ne treba biti pretjerano optimističan kada se radi o značajnijem privrednom rastu.

- Projekcija Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH govori da bi rast bruto društvenog proizvoda mogao da bude 0,6 odsto u 2010. godini. Pretpostavlja se da će ova godina biti godina prilagođavanja tržišnim potrebama - rekao je Pucar.
Proizvodi

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, posmatrano po ekonomskoj namjeni industrijskih proizvoda, u periodu januar - februar ove godine, u odnosu na isti period lani, ostvaren je rast proizvodnje netrajnih proizvoda za 5,9 odsto i energije za 0,9 odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda manja za sedam odsto, a kapitalnih proizvoda za 35,5 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik